Digitale versus inkt vingerafdrukken
21 februari 2023 

Digitale versus inkt vingerafdrukken

Waarom vingerafdrukken niet digitaal worden afgenomen

Steeds vaker krijgen wij de vraag: Waarom nemen jullie mijn vingerafdrukken niet digitaal af voor de criminal background check, want dat is toch veel makkelijker?

Terecht een hele goede vraag, waar ook een heel simpel antwoord op is, namelijk:
De vingerafdrukken voor een criminal background check / police clearance certificate worden met inkt afgenomen, omdat de politieorganisaties geen digitale vingerafdrukken accepteren als deze niet in het eigen land zijn afgenomen.

Ā bijvoorbeeld:
Je hebt vingerafdrukken nodig voor een Criminal Background Check uit Amerika, maar je verblijft niet meer in Amerika, dan moet je jouw vingerafdrukken laten afnemen met inkt en deze fysiek opsturen naar de FBI, omdat de FBI geen vingerafdrukken accepteert die digitaal door een externe partij in het buitenland worden opgestuurd.Ā Ā 

Een stukje geschiedenis van vingerafdrukken.

De geschiedenis van het afnemen van vingerafdrukken gaat heel ver terug, namelijk in de eerste eeuwen voor Christus werden er al vingerafdrukken gebruikt om aan te geven van wie iets was, bijvoorbeeld de pottenbakkers plaatsten hun vingerafdruk in de pot om aan te geven door wie het was gemaakt. Ook het ondertekenen van documenten werd in die tijd al gedaan door middel van het plaatsen van een vingerafdruk, dit werd gedaan in klei.

In de 19e eeuw werd ontdekt dat vingerafdrukken gebruikt konden worden als identificatiemiddel. In die tijd was de microscoop en het vergrootglas al ontwikkelt wat ervoor zorgde dat de vingerafdrukken en de papillair lijnen goed bestudeerd konden worden. De verschillende patronen in de vingerafdrukken werden op deze manier bekeken en geclassificeerd, vanaf dat moment ging de ontwikkeling van de vingerafdrukken in combinatie met het identificeren van personen ontzettend snel en gebruiken wij deze methoden nog steeds. Vingerafdrukken zijn nog steeds belangrijk in forensisch onderzoek en door de nieuwe technieken kan er steeds meer informatie naar boven gehaald worden aan de hand van een vingerafdruk.


Ook gebruiken veel landen de vingerafdrukken van personen om te controleren of zij niet in het politie systeem voorkomen, dit wordt voornamelijk gedaan bij het opvragen van een verklaring omtrent gedrag (criminal background check), waarbij de aanvrager vrijwilliger zijn vingerafdrukken opstuurt naar de betreffende politieorganisatie welke dan een controle doet in de database om te kijken of er geen overeenkomsten zijn met een strafbaar feit. Is dit niet het geval dan geven zij de verklaring af.

Papillair lijnen

Papillair lijnen kan je vinden aan de binnenkant van je handen en aan de onderkant van je voeten en tenen. Dit zijn de lijnen die je ziet op bijvoorbeeld je vingertoppen. Het doel van papillair lijnen is dat wij meer grip hebben. Stel je zou geen papillair lijn hebben aan je vingers, dus je vingers zijn helemaal glad, de kans dat we ons glas met water uit onze handen laten glijden is dan een stuk groter. Zoals je in de geschiedenis hebt kunnen lezen heeft de mens ook ontdekt dat je met vingerafdrukken iemand kan identificeren, dus naast grip zijn onze lijnen op de vingers ook een identificatiemiddel. De combinatie van al jouw vingerafdrukken zijn uniek en heeft niemand anders, zelfs een Ć©Ć©neiige tweeling hebben niet dezelfde vingerafdrukken.

Verschillende manieren

Vingerafdrukken kunnen op verschillende manieren afgenomen worden, namelijk:

  • Met inkt
  • Met was
  • Digitaal
  • Met siliconen

Vingerafdrukken voor een criminal background check

Voor het afnemen van vingerafdrukken voor een criminal background check of police clearance certificate uit het buitenland worden van de vier methoden die er zijn om vingerafdrukken af te nemen maar twee methoden gebruikt, namelijk de vingerafdrukken afnemen met inkt en de vingerafdrukken digitaal afnemen.

De politieorganisaties vragen de aanvrager om vingerafdrukken te laten afnemen en op te sturen naar de betreffende organisatie die dan in het systeem kijkt of de vingerafdrukken voorkomen of niet. De uitslag van deze check is dan de verklaring, welke wij in het Nederlands verklaring omtrent gedrag (VOG) of verklaring geen bezwaar (VGB) noemen.

Deze verklaringen kan je nodig hebben omdat je een bepaalde periode in een ander land hebt verbleven en jouw nieuwe werkgever een employment screening wilt uitvoeren. Of je gaat werken bij de overheid en krijgt toegang tot vertrouwelijke informatie, dan wordt er een veiligheidsonderzoek uitgevoerd en daar hoort het opvragen van een verklaring uit alle landen waar je langer dan een bepaalde periode hebt verbleven ook bij. In Europa hoeven we hiervoor geen vingerafdrukken aan te leveren, maar buiten Europa is dit heel normaal. De lijst met landen welke hiervoor vingerafdrukken nodig hebben is lang.

In dit blog laten we even achterwegen dat vingerafdrukken op locaties ook van voorwerpen gehaald kunnen worden met speciale materialen.

Vingerafdrukken met inkt

De meest voorkomende manier voor het afnemen van vingerafdrukken is met inkt. Dit houdt in dat je jouw vinger rolt door een speciale inkt en vervolgens deze vinger afrolt op een papieren vingerafdrukken kaart. Wanneer je de juiste inkt, voldoende druk en de techniek van het afrollen beheerst dan is het afnemen van vingerafdrukken met inkt geen ingewikkeld karwei.

Tenzij je een medische aandoening hebt aan je vingers, dan kan het wel een uitdaging worden om je vingerafdrukken goed op papier te krijgen. Een medische aandoening welke het proces wat uitdagender maakt zijn bijvoorbeeld zweethanden. Iets waar je niet snel aan denkt, maar op het moment dat je enorme zweethanden hebt, blijft de inkt niet aan je vinger zitten en is het niet mogelijk om een goede vingerafdruk af te nemen op papier. Een andere medische aandoening kan bijvoorbeeld reuma zijn, wanneer je jouw vingers niet goed meer kan strekken kan het moeilijk zijn om de juiste rollende beweging te maken voor de vingerafdruk. En dan heb je natuurlijk nog de meest voor de hand liggende aandoeningen, zoals brandwonden, littekens e.d. Deze laatste twee voorbeelden genereren wel een afdruk welke herkenbaar kan zijn en welke gebruik kan worden voor identificatie, indien deze verandering is vastgelegd in het systeem.

Wanneer de omstandigheden goed zijn, dus je hebt een ervaren fingerprint technician, de goede inkt, het juiste papier (want het papier soort maakt enorm verschil in kwaliteit van de vingerafdrukken). Zijn de inkt vingerafdrukken het meest betrouwbaar en zorgvuldig en ook best wel makkelijk/goedkoop om te maken.

Taking fingerprints @ Fingerprints & Screening

Vingerafdrukken digitaal

Een tweede manier voor het afnemen van vingerafdrukken voor een criminal background check zijn digitale vingerafdrukken. Hier wordt er met een speciale scanner een afdruk gemaakt van je vingerafdrukken. Een erg snelle en zorgvuldige manier, waarbij de kwaliteit steeds beter wordt met de ontwikkeling van nieuwe scanners. Nog een voordeel is dat het afnemen van de vingerafdrukken sneller gaat en je geen vieze handen meer krijgt. Echter is het afnemen van digitale vingerafdrukken voor Criminal Background Checks en Police Clearance Certificates niet mogelijk als je niet in het betreffende land zit waar je de verklaring vandaan nodig hebt.

Uitzondering

Amerika heeft wel een uitzondering. Wanneer jij in een ander land buiten Amerika bent en je voldoet aan de volgende voorwaarden dan kan je digitale vingerafdrukken opsturen voor de criminal background check:

  • Je bent een Amerikaans staatsburger
  • Je hebt een actief social security number (SSN)
  • Je hebt een adres in Amerika (geen postbusadres)
  • Je hebt een locatie gevonden welke meteen de digitale vingerafdrukken naar de FBI kan sturen


Voldoe je aan bovenstaande 4 voorwaarden dan kan je jouw vingerafdrukken digitaal laten afnemen in een ander land voor jouw Amerikaanse FBI-report.

Canada neemt ook buiten Canada digitale vingerafdrukken af, echter kan dit alleen voor het aanleveren van je biometrics. Stel jij hebt een VISA of citizenship aangevraagd voor Canada, dan heeft Canada in het proces van acceptatie ook jouw biometrische gegevens nodig. Dit zijn digitale vingerafdrukken van al je vingers en een foto van jouw gezicht.
Deze biometrics worden afgenomen door een Visa Application Centre (VAC), dit zijn private ondernemingen welke een contract hebben met de Canadese overheid om deze service te mogen verlenen.

Vaak zit er vooraf aan deze aanvraag nog een andere screening waarbij je jouw RCMP Criminal Record Check moet opvragen (alleen als je al eerder een bepaalde periode in Canada hebt verbleven). Hierbij dien je ook vingerafdrukken te laten afnemen en te versturen. Deze vingerafdrukken kunnen echter alleen met inkt bij een geaccrediteerd bedrijf afgenomen worden.

Wat is nu beter, inkt of digitaal

Dit alles hangt af van het doel waarvoor de vingerafdrukken nodig zijn. Digitale vingerafdrukken voor een verklaring omtrent gedrag werkt natuurlijk heel snel, nauwkeurig en is daarom heel effectief, alleen moet de mogelijkheid voor het afnemen van de digitale vingerafdrukken wel in de buurt zijn. Dat laatste is lastig. Waardoor het afnemen met inkt vaak een stuk makkelijker en sneller gaat.

Wanneer je niet hele diepe papillair lijnen (meer) hebt dan lukt het digitaal afnemen van de vingerafdrukken vaak niet, in dat geval zijn vingerafdrukken met inkt een beter resultaat.

Over de schrijver
Expert in Criminal Background Checks and licensed Fingerprint Technician for facilitating the acquisition of police statements, gaming licenses, and financial licenses from all around the world.
Reactie plaatsen