FINRA aanvraag

Alle belangrijke informatie over een FINRA registratie kan je op deze pagina vinden.

FINRA (Financial Industry Regulatory Authority)

Wat is FINRA?

FINRA (Financial Industry Regulatory Authority) is een zelfregulerende organisatie die de Amerik

aanse effectenindustrie reguleert. Het werk van FINRA ondersteunt de bescherming van beleggers en marktintegriteit door middel van regelgevende programma's die van bedrijven eisen dat ze aan bepaalde normen voldoen bij het verkopen van effecten aan het publiek, het uitgeven van nieuwe financiƫle producten en het verstrekken van beleggingsadvies.


FINRA staat onder toezicht van de Securities and Exchange Commission (SEC) en is door het Congres geautoriseerd om Amerikaanse investeerders te beschermen door ervoor te zorgen dat de broker-dealer-industrie eerlijk en oprecht werkt. Ze schrijven en handhaven regels voor de activiteiten van alle geregistreerde broker-dealerfirma's en geregistreerde brokers in de VS


Waarom heb je een financiƫle vergunning nodig?

Een financiƫle licentie is vereist om in de financiƫle dienstverlening te werken. Dit omvat de verkoop van effecten, verzekeringsproducten en derivaten. Daarnaast moet je een licentie hebben als je termijncontracten of grondstoffen op een termijnbeurs (in de VS) wilt verhandelen. Als iemand legaal effecten wil verkopen of beleggingsadvies wil geven in de Verenigde Staten, moet hij geregistreerd zijn bij FINRA, dat toezicht houdt op alle effectenfirma's die actief zijn binnen de Amerikaanse grenzen.

Broker dealer (makelaar)

Een broker-dealer is een financiƫle instelling die namens haar klanten effecten koopt en verkoopt. De broker-dealer moet een vergunning hebben van FINRA, die de effectenindustrie in de Verenigde Staten reguleert.
Om broker-dealer te worden, moet je:

  1. Een kantoorruimte hebben waar je zaken doet (dit kan virtueel zijn)
  2. Je hebt ten minste Ć©Ć©n medewerker in dienst hebben die fulltime als beleggingsadviseur of geregistreerde vertegenwoordiger zal werken
  3. Je zelf registreren bij de SEC als beleggingsadviseur als je van plan bent advies te geven over het kopen of verkopen van beleggingen

Hoe te registreren bij FINRA

FINRA is een zelfregulerende organisatie die toezicht houdt op meer dan 5.000 broker-dealers en banken in de VS. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het reguleren van meer dan 200.000 geregistreerde vertegenwoordigers die werken bij deze instellingen en andere bedrijven die financiƫle diensten verlenen. Om een geregistreerde vertegenwoordiger bij FINRA te worden, moet je het registratieproces voltooien - een proces waarbij je verschillende examens over wet- en regelgeving op het gebied van effecten moet afleggen en aan bepaalde educatieve vereisten moet voldoen (die variƫren afhankelijk van jouw rol).


FINRA-vereisten

  • Je moet voldoen aan de FINRA-vereisten.
  • Je doet een FINRA-examen.
  • Je slaagt voor het FINRA-examen.

Vingerafdrukken voor FINRA

Volgens de 17 CFR Ā§ 240.17f-2 van de Securities Exchange Act moeten werknemers van de beveiligingsindustrie vingerafdrukken nemen. Daarom moeten alle partners, directeuren, functionarissen en werknemers vingerafdrukken nemen. Dit is een federale regel die wordt afgedwongen door de SEC en is overgenomen door elke effectenbeurs.


Ā§ 240.17f-2 (a) 

'(...) elk lid van een nationale effectenbeurs, makelaar/broker, handelaar, geregistreerd transferagent en geregistreerd clearingbureau eist dat van al zijn partners, directeuren, functionarissen en werknemers vingerafdrukken worden genomen en legt de vingerafdrukken van dergelijke personen aan de procureur-generaal van de Verenigde Staten of de door hem aangewezen persoon voor identificatie en passende verwerking.' 


Vingerafdrukken moeten binnen 30 dagen na registratie worden afgenomen en het proces moet worden uitgevoerd bij een goedgekeurde vingerafdrukkenfaciliteit door een gekwalificeerde vingerafdruktechnicus.


Vingerafdruk resultaten

Vingerafdrukresultaten worden over het algemeen binnen 24 - 36 kantooruren in Web CRD geplaatst nadat FINRA ze naar de FBI heeft verzonden.


Meest voorkomende statuscodes voor vingerafdrukken:

CLER - "Clear" Geeft aan dat er geen arrestatieverslag is gevonden voor de vingerafdruktransactie die bij de FBI is ingediend.

RAPP - "Record of Arrest and Prosecutions" oftewel "RAP-blad" Geeft aan dat de FBI Criminal History Record Information (CHRI) heeft geretourneerd. De CHRI is beschikbaar voor rechthebbende gebruikers. Zodra FINRA de beoordeling van de CHRI-details heeft voltooid die is uitgevoerd als onderdeel van FINRA's openbaarmakingsbeoordeling, wordt de vingerafdrukstatus bijgewerkt om de status van COMP (Complete) weer te geven. De status van COMP geeft aan dat FINRA de beoordeling van de CHRI-details heeft voltooid.

ILEG - "Onleesbaar" Geeft aan dat de FBI heeft vastgesteld dat de vingerafdrukken onleesbaar zijn. Als er drie sets vingerafdrukken worden ingediend voor een persoon en teruggestuurd door de FBI met een ILEG-bepaling, zal FINRA een FBI-naamcontrole aanvragen. (FINRA verzoekt de FBI een doorzoeking van haar database uit te voeren op basis van de naam van de geassocieerde persoon (Naamcontrole) in plaats van op de ingediende vingerafdrukken)


Wat gebeurt er als je niet voldoet aan de FINRA regels?

Sancties voor wangedrag omvatten boetes, schorsingen en, in geval van ernstig wangedrag, schorsing van de broker-dealer. FINRA publiceert haar sanctierichtlijnen zodat leden, geassocieerde personen en hun raadslieden de soorten disciplinaire sancties begrijpen die van toepassing kunnen zijn op verschillende overtredingen. Waar mogelijk beveelt de handhaving bedrijven en individuen om schadeloos te stellen aan klanten die schade hebben geleden.


Meer informatie over FINRA is te vinden op hun website: https://www.finra.org/#/

Vingerafdrukken nodig voor FINRA?

Neem gerust contact op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.