> Verwerkingstijd voor politieverklaringen uit het buitenland bij Employment Screening en VISA Aanvragen vanuit Nederland

Verwerkingstijd voor politieverklaringen uit het buitenland bij Employment Screening en VISA Aanvragen vanuit Nederland

Bij het aanvragen van een visum vereisen veel landen een Criminal Background Check (strafrechtelijke achtergrondcontrole) om de betrouwbaarheid van de aanvrager te waarborgen. Dit geldt ook als je een nieuwe baan aanneemt waarbij je een verklaring omtrent gedrag moet aanleveren. 

Mensen die deze aanvragen indienen, vragen zich vaak af hoelang het duurt voordat de resultaten van de strafrechtelijke achtergrondcontrole beschikbaar zijn. In dit artikel zullen we de verwerkingstijd vergelijken in verschillende landen, specifiek voor aanvragen die vanuit Nederland worden verstuurd.

Verenigde Staten (USA):

Heb jij een Criminal Background Check nodig uit Amerika voor jouw Visum aanvraag of employment screening dan heb je dit resultaat vrij snel binnen. Dit proces wordt uitgevoerd door de Federal Bureau of Investigation (FBI), nadat de FBI jouw vingerafdrukdocumenten heeft ontvangen hebben zij tussen de 2 a 5 werkdagen nodig om jouw verklaring gereed te hebben. Het komt een enkele keer voor dat ze een paar dagen langer nodig hebben, dit is alleen wanneer de hoeveelheid aanvragen die zij binnen hebben gekregen meer is dan normaal.

Canada:

Heb jij een Certified Criminal Record Check uit Canada nodig voor jouw Visum aanvraag of employment screening dan is de verwerkingstijd van ongeveer 3 weken. Deze aanvragen worden afgehandeld door de Royal Canadian Mounted Police (RCMP). Je kan alleen niet jouw vingerafdrukdocumenten direct naar de RCMP sturen vanuit Nederland, daarvoor moet je een geaccrediteerd bureau contacten in Canada die jouw vingerafdrukken mogen digitaliseren en deze door mogen zetten naar de RCMP. De verwerkingstijd kan bij deze bedrijven soms ook nog verschillen. 

Australi√ę:

Heb jij een national police check uit Australi√ę nodig voor jouw visum aanvraag of employment screening dan is de verwerkingstijd voor deze national police check ongeveer 1 tot 2 weken. De aanvragen worden verwerkt door de Australian Federal Police (AFP). Voor deze aanvraag moet je wel diverse documenten aanleveren, dus naar vingerafdrukkaarten met jouw vingerafdrukken erop, moet er ook nog een 100-points checklist doorgenomen worden en daar ook bijbehorende bewijsmateriaal toegevoegd worden.

Zuid-Afrika:

Heb jij een SAPS Police Clearance Certificate (PCC) uit Zuid-Afrika nodig voor jouw Visum aanvraag of employment screening dan hangt de verwerkingstijd voor de deze police clearance certificate heel erg af van de manier van aanvragen. Doe jij de aanvraag zelf en laat je een familielid of vriend de documenten brengen en ophalen bij SAPS dan kan dit proces weken tot maanden duren. Schakel je een geaccrediteerd bureau in dan kan je deze verklaring een heel stuk sneller krijgen, afhankelijk van welk bedrijf je kies. Hier zit ook een verschil in van ongeveer 10 werkdagen tot 8 weken. 

Singapore:

Heb je een Certificate of Clearance (COC) uit Singapore nodig voor jouw visum aanvraag of employment screening dan kan je rekenen op een verwerkingstijd van ongeveer 3 weken. Het is wel zo dat de Singapore police de verklaring per post naar jou toestuurt, dus wanneer je de verklaring daadwerkelijk binnenkrijgt hangt af van de post in Singapore en Nederlands.

Verenigde Arabische Emiraten (UAE):

Heb jij een Police Clearance Certificate (PCC) uit de UAE nodig voor jouw visum aanvraag of employment screening en doe je deze aanvraag uit een ander land dat de UAE dan bestaat deze aanvraag eigenlijk uit twee stappen.

De eerste stap is het afnemen van je vingerafdrukken en het laten legaliseren van deze documenten en paspoorten bij een notaris, de rechtbank, het ministerie en de UAE-ambassade. Hier moet je wel een aantal dagen voor uittrekken.

De tweede stap is het indienen van de aanvraag bij de Dubai police en het verzenden van deze documenten naar Dubai. Doorgaans heeft de Dubai Police al na 1 werkdag je verklaring gereed, dus dat laatste stuk gaat heel snel.            

Qatar:

Heb jij een Police Clearance Certificate (PCC) uit Qatar nodig voor jouw visum aanvraag of employment screening en doe je deze aanvraag uit een ander land dat Qatar dan bestaat deze aanvraag eigenlijk uit twee stappen.

De eerste stap is het afnemen van je vingerafdrukken en het laten legaliseren van deze documenten en paspoorten bij een notaris, de rechtbank, het ministerie en de Qatar-ambassade. Hier moet je wel een aantal dagen voor uittrekken.

De tweede stap is het indienen van de aanvraag bij de Qatar police en het verzenden van deze documenten naar Qatar. Doorgaans heeft de Qatar Police al na 1 werkdag je verklaring gereed, dus dat laatste stuk gaat heel snel, maar dit lukt alleen als je een bedrijf in Qatar inschakelt om jou te helpen, anders kan deze aanvraag wat langer duren voordat je de verklaring ontvangt.

  

Bij het aanvragen van een politieverklaring vanuit Nederland, is het belangrijk om rekening te houden met de verwerkingstijd in het land van bestemming. Hoewel de exacte verwerkingstijd kan vari√ęren afhankelijk van de vraag en belasting van de betrokken instanties, kunnen Nederlandse aanvragers doorgaans verwachten dat het proces tussen de 2 werkdagen tot 12 weken in beslag kan nemen. Het is verstandig om tijdig te beginnen met de aanvraag om eventuele vertragingen in het proces te voorkomen. Voor specifieke en actuele informatie is het raadzaam om rechtstreeks¬†

Reactie plaatsen