> Canadees verblijfstatus vs Canadees staatsburgerschap
Canadees verblijfstatus vs Canadees staatsburgerschap
20 april 2023 

Canadees verblijfstatus vs Canadees staatsburgerschap

Welkom bij mijn blog over immigratie naar Canada. Vandaag wil ik het kort hebben over twee belangrijke categorieën van immigratie in Canada: permanente verblijfsstatus en Canadees staatsburgerschap. Hoewel deze termen misschien bekend klinken, is er soms enige verwarring over de procedures die bij deze categorieën horen.

Permanente verblijfsstatus
Laten we beginnen met permanente verblijfsstatus, ook wel bekend als "Landed Immigrant Status". Het is belangrijk op te merken dat deze categorie kan worden gebruikt voor elke Canadese visumaanvraag, zoals:

  • Gesloten werkvergunningen 
  • Open werkvergunningen
  • Permanente verblijfsvergunningen 

Dit kan echter verwarrend zijn, omdat de Canadese immigratiedienst, de IRCC/CIC, om een background screening/police clearance certificate kan vragen tijdens het aanvraag proces zonder dat daarvoor altijd een verzoekbrief voor wordt gestuurd. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van de specifieke vereisten voor jouw visumtype.

Staatsburgerschap
Als tweede hebben we de aanvraag tot het Canadees staatsburgerschap. Dit is waarschijnlijk de meest bekende categorie van immigratie in Canada. Voor dit type aanvraag is er altijd een verzoekbrief vereist van de IRCC/CIC. Het is echter belangrijk op te merken dat sommige aanvragers ervoor kiezen om de background screening aan te vragen zonder deze brief. Dit wordt over het algemeen afgeraden, omdat dit extra administratieve lasten met zich meebrengt voor zowel de RCMP als de IRCC/CIC.

Als je een verzoekbrief ontvangt, is het belangrijk om te weten dat je 30 dagen (soms 60, maar zelden) de tijd heeft om je vingerafdrukken te laten nemen. De dag dat je de afdrukken aanlevert en digitaliseert, kan worden beschouwd als de datum waarop de afdrukken zijn gemaakt. Als je je zorgen maakt over de deadline, kan je contact opnemen met de IRCC/CIC om een verlenging aan te vragen met een geldige reden. Gelukkig zijn ze vrij soepel, maar alleen zij kunnen de verlenging goedkeuren.


Ten slotte wil ik benadrukken dat de formulering van de aanvraagbrief kan veranderen. Het is dus belangrijk om altijd op de hoogte te blijven van de huidige vereisten en procedures voor jouw specifieke visumaanvraag. Als jetwijfelt over welke categorie voor jou van toepassing is, kan je het beste professioneel advies inwinnen bij een immigratieadvocaat of een erkend immigratieconsultant of gespecialiseerd bedrijf in Canada.

Over de schrijver
Expert in Criminal Background Checks and licensed Fingerprint Technician for facilitating the acquisition of police statements, gaming licenses, and financial licenses from all around the world.
Reactie plaatsen