> Police clearance certificate from the UAE
Wat is het UAE Police Clearance Certificate (PCC)?
13 februari 2023 

Wat is het UAE Police Clearance Certificate (PCC)?

Een UAE Police Clearance Certificate (PCC) is een officieel document dat wordt afgegeven door de politie van Dubai. Het verklaart dat een persoon geen strafblad heeft in de UAE en kan worden gebruikt om bijvoorbeeld een visum of werkvergunning aan te vragen.

Een PCC is vereist voor alle nieuwe inwoners van de UAE, die deze bij hun eerste bezoek aan de immigratiecontrole moeten tonen bij aankomst op Jebel Ali Airport of Al Maktoum International Airport. Dit geldt ook voor bezoekers die binnen Dubai of Sharjah reizen met een geldig paspoort als onderdeel van een internationale reis; als ze echter al toestemming hebben gekregen van de autoriteiten van hun thuisland, dan mogen ze dit document meenemen in plaats van een ander document nodig te hebben dat speciaal voor reisdoeleinden is opgesteld.

Waarom heb ik een PCC nodig?
Een PCC is een document dat het strafblad van een persoon getuigt. Het is vereist voor alle aanvragen voor verblijfsvisa, evenals voor tewerkstelling in de UAE. Het is ook nodig als je een rijbewijs wilt halen in Dubai.

Als u buiten de UAE woont, kan het ook zijn dat je een PCC moet aanvragen, bijvoorbeeld als je een nieuwe baan hebt aangenomen waarbij je een verklaring omtrent gedrag (VOG) moet aanleveren of waar een veiligheidsonderzoek onderdeel is van het proces. Je (nieuwe) werkgever wil bewijs dat je geen strafblad hebt in de landen waar je hebt gewoond. Dit geldt ook voor VISA aanvragen, voordat je aanvraag wordt goedgekeurd dien je in alle landen waar je een bepaalde periode hebt verbleven aan te tonen dat je geen strafblad hebt.

Hoe lang duurt het om een PCC te krijgen?
De UAE Police Clearance Certificate wordt meestal binnen 2 werkdagen afgegeven, maar in sommige gevallen kan het langer duren. Dit is alleen wanneer je alle noodzakelijke stappen heeft genomen vóór de aanvraag. Wanneer je jouw PCC van buiten de UAE aanvraagt, moet je alle documenten legaliseren bij de rechtbank, het ministerie en een attest krijgen bij de ambassade van de UAE, dit proces duurt langer. Wanneer je alle legalisaties/attesten hebt dan kun je jouw vingerafdrukken inleveren bij de politie van Dubai, je krijgt dan binnen 2 werkdagen de uitslag.

Als je een Emirates ID-nummer kunt verstrekken, geven zij jouw politiecertificaat af zonder de vingerafdrukken te sturen.

Vereiste documenten om de PCC aan te vragen.
De volgende documenten zijn vereist om de PCC aan te vragen:

  • Aanvraagformulier
  • Paspoort van de aanvrager
  • Vingerafdrukken (buiten de UAE moeten ze worden goedgekeurd door de ambassade van de UAE)
  • Laatste verblijfsvisum voor de UAE van de aanvrager
  • Reden UAE PCC-applicatie
  • Twee recente pasfoto's
  • Actief e-mailadres
  • Aanvraag vanuit Nederland

Je kunt jouw Police Clearance Certificate (PCC) vanuit de UAE online aanvragen, maar voordat je deze aanvraag kunt afronden moet je een aantal stappen doorlopen in het land waar je jouw op dat moment bevindt. De ambassade van de UAE in Nederland heeft besloten dat ze, voordat ze de documenten goedkeuren die naar de politie van Dubai moeten worden gestuurd, eerst een heel legalisatieproces moeten doorlopen. Hierdoor kan je de verklaring niet binnen enkele dagen opvragen, maar heb je zeker een week of twee nodig om alle juiste documenten te verzamelen.

Opmerking: als je een Emirates ID-nummer kunt verstrekken, geven zij jouw politiecertificaat af zonder de vingerafdrukken te sturen.

Attest door de UAE Ambassade.
Attesteren is het proces van het verifiëren en certificeren van de authenticiteit van documenten. Het kan worden gedaan door elke overheids- of niet-gouvernementele instantie.

Je kan een attest krijgen van de ambassade van je thuisland als je een document hebt dat door hen is afgegeven, zoals een geboorteakte, huwelijksakte enz. Het document moet worden bekrachtigd door een notaris in Nederland, de rechtbank en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Na deze procedure zal de Ambassade van de UAE jouw documenten bevestigen.

Het duurt 2 dagen voordat alle documenten op kantoor zijn ingediend, maar soms kan het langer duren, afhankelijk van de werkdruk op de betrokken afdelingen tijdens dit proces

I had a really wonderful experience working with Ilse when I needed a police certificate from the UAE. She was very knowledgeable and very helpful, and really went above and beyond her scope of work to explain the process to me and help me manage it. Would definitely recommend anyone to go to her - you would be in very capable hands!


Over de schrijver
Expert in Criminal Background Checks and licensed Fingerprint Technician for facilitating the acquisition of police statements, gaming licenses, and financial licenses from all around the world.
Reactie plaatsen