> Stappenplan Qatar Police Clearance Certificate (PCC)
Stappenplan Qatar PCC application
19 maart 2023 

Stappenplan Qatar PCC application

Police Clearance Certificate uit Qatar (PCC)

Je kunt jouw Police Clearance Certificate (PCC) uit de Qatar op twee manieren aanvragen:
1) via de MeTrash2 app (dit kan alleen als je een Qatar ID nummer hebt)
2) zelf via een papieren aanvraag formulier

Heb je geen Qatar ID nummer ben dan dien je voordat je de aanvraag helemaal kan voltooien een aantal stappen te doorlopen in het land waar je op dat moment bent. Dit maakt het proces van je PCC-aanvraag uit Qatar best een beetje ingewikkeld. Echter kunnen wij je wel helpen en informeren over al deze stappen en hoe je deze zo goed mogelijk kan doorlopen, waardoor we, het hopelijk, wat overzichtelijker voor je kunnen maken.

Let op: De Qatar ambassade in Nederland heeft besloten dat voordat zij de documenten goedkeuren om naar de Qatar Police te sturen daar eerst een heel legalisatieproces aan vooraf moet gaan. Hierdoor kan je de verklaring niet binnen een paar dagen aanvragen, maar heb je zeker een week of twee nodig om alle juiste documenten te verzamelen.
Dit legalisatieproces bestaat uit een legalisatie door de notaris, door de rechtbank, door het ministerie en uiteindelijk een attest door de Qatar Ambassade.

Hieronder vertel ik je welke stappen je hiervoor moet volgen om deze aanvraag te voltooien.

Stap 1

  • Maak een afspraak om je vingerafdrukken af te nemen, let op dat je dit bij een geaccrediteerde fingerprint technician doet.
  • Lever de persoonsgegevens aan waar, na het maken van je afspraak, om wordt gevraagd. Deze gegevens zijn nodig om de vingerafdrukkaarten en identiteitsverklaring in orde te maken en voor het in gang zetten van een afspraak bij de notaris.
  • Ga na het afnemen van je vingerafdrukken samen met de fingerprint technician naar de notaris om beide handtekeningen en paspoorten te legaliseren.


Stap 2
  • Laat de documenten nu legaliseren door de rechtbank in Den Haag. De rechtbank controleert of de gegevens juist zijn welke door de notaris zijn gelegaliseerd en of de fingerprint technician staat ingeschreven als tekenbevoegd in de Kamer van Koophandel.

Stap 3

  • Laat de documenten legaliseren bij het Ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag. Zij controleren ook weer de gegevens van de notaris en de Rechtbank en geven daar dan weer een goedkeuring op.

Stap 4

  • De volgende stap is het attest aanvragen bij de Qatar Ambassade in Den Haag. Als bovenstaande 3 legalisaties en stempels op de documenten staan dan geeft de ambassade goedkeuring.

    Het is mogelijk om bij stap 2, stap 3 en stap 4 een bedrijf in te schakelen welke je helpt met de nodige legalisaties. De stappen die zij doorlopen zetten we hieronder in het stappenplan ook uiteen, zodat je deze stappen ook zelf kan doorlopen als je ervoor kiest om geen bedrijf in te schakelen hiervoor. Een bedrijf waar wij mee samenwerken betreft CIBT.

Stap 5

  • Je hebt nu de documenten die door 4 partijen zijn gecontroleerd en goedgekeurd.
  • Download hier het aanvraagformulier.

Stap 6

Na het invullen van aanvraagformulier, dienen alle documenten verzonden te worden naar de Qatar Police.

Verzamel alle documenten die je mee moet sturen, dit zijn de volgende documenten:

1) Vingerafdrukkaarten die zijn goedgekeurd door de Qatar ambassade en het ministerie
2) drie recente pasfoto’s (4x6 cm)
3) Kopie van je geldige paspoort
4) Kopie van je vorige paspoort als daar ook een Qatar VISA in staat
5) Kopie van je laatste Qatar VISA
6) Brief met daarin de reden voor je Qatar Police Clearance Certificate
7) Certificate of good conduct van het land waar je bent tijdens het doen van de aanvraag (doe je de aanvraag vanuit Nederland dan is dit dus je VOG (verklaring omtrent gedrag) welke je moet meesturen)
8) Doe je aanvraag via het formulier, dus per post, dan moet je ook het geld meesturen in de envelop, de kosten zijn 10 QR. Doe je de aanvraag via de App dan kan je online betalen.

Doe jij de aanvraag zelf dan kan  je alle documenten versturen of laten versturen naar onderstaand adres:
Police Clearance Certificate Qatar Location
Ministry of Interior,
P.O. Box 23004,
Doha – Qatar

Over de schrijver
Expert in Criminal Background Checks and licensed Fingerprint Technician for facilitating the acquisition of police statements, gaming licenses, and financial licenses from all around the world.
Reactie plaatsen