Stappenplan SAPS Police Clearance Certificate
16 maart 2023 

Stappenplan SAPS Police Clearance Certificate

SAPS Police Clearance Certificate (PCC)

Je kunt jouw Zuid Afrikaanse Police Clearance Certificate (PCC) online aanvragen via een geaccrediteerd bedrijf in Zuid-Afrika of je kunt de aanvraag zelf doen bij de Zuid Afrikaanse politie. Bij dit laatste moet je er wel rekening mee houden dat je de documenten zelf moet afleveren en ophalen of dat je een familielid/vriend/collega in Zuid-Afrika moet machtigen om dit namens jou te doen.

Let op:  Met het aanvragen van je Zuid Afrikaanse PCC heb je te maken met een overheidsinstantie welke erg strenge regels hanteert en waarbij het proces heel veel tijd in beslag kan nemen op het moment dat je ervoor kiest om de aanvraag zelf te doen via familie/vrienden/collega’s.

Wij adviseren om een geaccrediteerd bureau in te schakelen, wanneer je enige haast hebt met het krijgen van je verklaring. Zij hebben vaak de goede connecties en weten wat er allemaal nodig is, waardoor het proces vaak sneller wordt doorlopen dan als je de aanvraag zelf regelt.

Hieronder vertel ik je welke stappen je hiervoor moet volgen om deze aanvraag te voltooien.

Stap 1

Stap 2
 • Verzamel de documenten waar het bedrijf of de SAPS om vraagt, dit zijn onder andere:
  1) Complete set met vingerafdrukkaarten op de SAPS 91A vingerafdrukkaarten
  2) Ingevulde SAPS application form
  3) Kopie van je geldige passport en een kopie van je geldige Zuid Afrikaanse ID.
  4) Betalingsbewijs SAPS (alleen als je de aanvraag zelf doen, anders regelt het geaccrediteerde bedrijf het betalingsbewijs.
  5) Trouwcertificaat als je je vorige naam (meisjesnaam) op de verklaring wilt hebben (alleen vrouwen hoeven het trouwcertificaat toe te voegen).
Wat is dan de volgende stap?
Je hebt de aanvraag bij een geaccrediteerd bedrijf in gedaan voor je SAPS Police Clearance Certificate. Nu heeft Zuid-Afrika alleen nog je vingerafdrukken nodig.

1) Maak een afspraak voor het afnemen van je vingerafdrukken
2) Lever de persoonsgegevens aan waar, na het maken van je afspraak, om wordt gevraagd. Deze gegevens zijn nodig om de vingerafdrukkaarten en identiteitsverklaring in orde te maken.
3) Tijdens je afspraak worden je vingerafdrukken afgenomen en alle documenten in orde gemaakt voor verzending.

Wat gebeurt er als mijn Zuid Afrikaanse Police Clearane Certificate is aangevraagd?
Je stuurt de documenten op naar het geaccrediteerde bedrijf in Zuid-Afrika welke jij hebt gekozen, zij regelen de aanvraag voor jou en je hoeft alleen maar de wachten tot zij de verklaring binnen hebben en naar jou opsturen. Het verschilt per bedrijf heel erg hoe lang zij er over doen om je verklaring op te vragen. Bij het ene bedrijf heb je de verklaring binnen 10 werkdagen (Certificate Assist SA), bij een ander bedrijf kan het zo vier tot acht weken duren.
Wanneer je een familielid of vriend hebt gevraagd om de documenten in te leveren en op te halen, hangt het natuurlijk af wanneer jouw ingeschakelde persoon tijd heeft om naar SAPS station te gaan. Het ophalen van de verklaring gebeurt later, hoelang dit precies duurt is niet bekend, maar het kan soms wel maanden duren.

Heb je nog meer vragen of kom je er niet helemaal uit, neem gerust contact met ons op en dan helpen we je verder met het proces.


Over de schrijver
Expert in Criminal Background Checks and licensed Fingerprint Technician for facilitating the acquisition of police statements, gaming licenses, and financial licenses from all around the world.
Reactie plaatsen