>Vingerafdrukken afnemen
fingerprint

Waarom vingerafdrukken afnemen?

Politieverklaringen uit het buitenland (buiten Europa)

Politie verklaringen uit het buitenland zijn eigenlijk enkel en alleen maar aanvragen voor een verklaring omtrent gedrag (VOG) of verklaring van geen bezwaar (VGB).

Alleen deze aanvragen worden buiten Europa net op een andere manier opgevraagd, namelijk door middel van vingerafdrukken. Dit houdt in dat je jouw vingerafdrukken moet laten afnemen en de kaart met jouw vingerafdrukken erop moet opsturen naar de betreffende (politie)organisatie, zij doen dan een check en geven vervolgens de verklaring af.

Vaak heb je zo een verklaring nodig voor een employment screening of voor een visa aanvraag. Heb jij dus een nieuwe baan met een vertrouwensfunctie, grote kans dat jij gescreend wordt door de AIVD of MIVD of door validata. Heb jij daarbij een bepaalde periode in het buitenland verbleven dan wordt deze periode ook gecontroleerd tijdens de screening.

Bijvoorbeeld: 

"Je bent rond de 26 en gaat als piloot bij 
KLM aan de slag, jij hebt je sollicitatieprocedure doorlopen en bent zo goed als aangenomen, alleen jouw #veiligheidsonderzoek moet nog afgerond worden. 
Tijdens het veiligheidsonderzoek komt naar voren dat jij voor jouw vliegopleiding 6 maanden in Amerika bent geweest, doordat jij een aaneengesloten periode in een ander land hebt verbleven wil de Unit Veiligheidsonderzoeken van de AIVD een verklaring uit Amerika krijgen om te zien dat jij daar geen registratie hebt in het politie register.
Jij krijg vervolgens het verzoek van de Unit Veiligheidsonderzoeken om jouw verklaring (Criminal Background Check) op te vragen in Amerika. Jouw zoektocht gaat beginnen, want hoe kan je nu vanuit Nederland een verklaring omtrent gedrag of verklaring van geen bezwaar aanvragen?"

Het grote verschil met het aanvragen van deze verklaring in Amerika is dat je hiervoor jouw vingerafdrukken moet laten afnemen en op moet sturen naar de FBI. Waarschijnlijk begin je met het bellen van de politie, de marechaussee en de gemeente. Bij alle drie de organisaties krijg je te horen dat zij geen vingerafdrukken kunnen afnemen voor een FBI verklaring.

Waarom neemt de politie dan geen vingerafdrukken af?

In Europa is de wetgeving zo ingericht dat de politie geen vingerafdrukken afneemt als je niet een verdachte bent in een strafzaak of gearresteerd bent door de politie.

En daar komt mijn beroep om de hoek kijken. Ik zorg dus dat de vingerafdrukken van deze piloot in spe afgenomen kunnen worden, dat deze vingerafdrukken en aanvraag bij de FBI terecht komt en dat de verklaring binnen een week binnen is. Dat doe ik natuurlijk niet alleen voor Amerika, maar voor heel veel meer landen.

Wat ook goed om te weten is dat de Criminal Background Check in het buitenland verschillende namen kan hebben, zoals:

Criminal record Check, Identity History summary, Police Clearance Certificate (PCC), Certificate of Clearance (COC), Police report.

Mocht je nog meer informatie willen hebben, laat het gerust weten!

Reactie plaatsen